Огляд гри Strategic Mind: Spirit of Liberty

Мене дуже тішить, що Зимова війна та фіни представлені особливо в стратегічних іграх. Ця зимова війна почалася з нападу Радянської Росії на Фінляндію наприкінці 1939 року, який було розібрано в кількох іграх. Військові ігри поступово почали проливати світло на цю історичну подію, і Strategic Mind: Spirit of Liberty зарекомендувала себе серед піонерів жанру. Ця гра, розроблена Starni Games і опублікована Hyperstrange, є покроковою стратегією, заснованою на мережевих битвах, яка переносить гравців на деякі з менш відомих і небачених полів битв Другої світової війни.

Цього разу гра переносить нас у протистояння між Фінляндією та Радянським Союзом. Ситуація, коли відносно невелика країна зазнає нападу набагато більшого сусіда, але успішно протистоїть протягом кількох років армії, яка значно переважає за чисельністю та оснащенням. Ми беремо участь майже у всіх більш-менш успішних військових операціях фінської армії, і в кінці бачимо, як ворога-агресора змушують підписати перемир’я (а врешті-решт ми ще й виганяємо недавніх союзників з Лапландії). Що ж, все йде не за планом, і в режимі альтернативної історії ми завершуємо війну у Фінляндії танками на Червоній площі.

У розділі кампанії Strategic Mind: Spirit of Liberty є загалом два різні сценарії, перший містить 15 історичних розділів, інший розповідає про альтернативний сценарій із 5 розділів, де фіни атакують. Кожен сценарій має власну історію, а між розділами відтворюються ролики, схожі на фільми, які здебільшого засновані на реальних подіях.

З точки зору ігрового процесу, Strategic Mind: Spirit of Liberty має знайомий колорит і дуже схожий на свої попередні роботи. Однак, на відміну від попередніх ігор, рівень складності значно підвищено, оскільки Фінляндія на той час була маленькою країною і покладалася на пожертвування та захоплення багатьох видів зброї. Серед бойових підрозділів, якими ви керуєте, є артилерія, танки та піхота. Хоча кожен із них дотримується практично однакових правил, у них різні ролі. У міру проходження гри ви можете вдосконалювати свої армійські підрозділи та робити їх краще оснащеними для бою, використовуючи ресурси, знайдені на картах.

Spirit of Liberty багато додає до існуючої бойової системи, вносячи зміни до бойової системи попередніх ігор. Наприклад, шкода, яку отримує підрозділ у битві, тепер поділяється на летальні та нелетальні категорії. Несмертельні пошкодження відшкодовуються безкоштовно в найближчій точці постачання (для авіації – в аеропортах). Відповідно, юніт, що стоїть у місті, автоматично відновлює всю нелетальну шкоду за хід. З іншого боку, якщо підрозділ ледве живий і отримує несмертельну шкоду, він, швидше за все, здасться (що не дуже добре). сам по собі) і може ділитися інформацією про найближчі підрозділи союзників (що дуже погано).

Також серед новинок є зміна дня і ночі. Усі три частини становлять день, тоді як дві частини є днем, а третя частина є ніччю. Вночі, що цілком логічно, майже нічого не видно, штрафи для атаки, бонуси до камуфляжу, вдалий час для постачання, посилення, постачання та залучення сил, щоб здивувати ворога з того напрямку, якого він найменше очікує вранці.
Як і в попередніх версіях, у цій назві використання правильної стратегії відіграє ключову роль у вашому успіху, знання того, яка бойова одиниця підходить для якої частини поля бою, є проблемою, з якою ви завжди будете боротися. Наприклад, зенітний підрозділ може діяти як примножувач сили, але є крихким, коли в гру вступає протиповітряна зброя. Насправді гра вимагає від гравців розробки планів захоплення цілей, при цьому достатньо гнучко реагуючи на умови на полі бою.

Якщо ви новачок у ньому, ви точно будете вражені інтерфейсом Strategic Mind: Spirit of Liberty, для повної навігації та освоєння якого потрібен час. Насправді потрібен час, щоб звикнути до інтерфейсу, але як тільки ви це зробите, ви легко побачите, що може зробити підрозділ, оціните шкоду, яку завдає бойове зіткнення, і перепризначите підрозділи, якщо потрібно.

Графічні деталі гри не містять нічого видатного, і в цілому вона дуже схожа на свої попередні ігри. Озвучка також добре працює під час передачі інформації, незважаючи на майже роботизовану природу деяких акторів. Саундтрек також зберігає ту ж бойову тематику і вдало створює атмосферу зимової війни.

Загалом, Strategic Mind: Spirit of Liberty, незважаючи на недоліки, вдається забезпечити справді хороший геймплей, якого чекали шанувальники жанру та шанувальники серіалу. Звісно, ​​приємне враження руйнують дивні примхи фізики, оптимізації та взагалі слабкий штучний інтелект.

7
6.5
8
7.5

Strategic Mind: Spirit of Liberty — це пристойна покрокова стратегічна гра, яка спирається на історично достовірні аспекти та одиниці, що, безперечно, є однією з найбільших переваг гри. Як частина цієї колекції, це чудове доповнення, яке схвилює шанувальників і любителів жанру. Однак це може легко розчарувати новачків. Для новачків із серії Strategic Mind цей епізод важко рекомендувати. Оскільки між зимовими і рукопашними боями є велика різниця в гучності, я рекомендую починати з таких ігор, як Fight for Freedom або Blitz Creek. Але якщо ви фанат покрокових стратегій, серія Strategic Mind стане чудовою подорожжю в часі.

7.3